فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری دیابت
سال هشتم شماره 3 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا فیروزکوهی، عبدالغنی عبدالهی محمد* صفحات 1128-1130
  • مرادعلی زارعی پور، احسان موحد، محمدسعید جدگال*، سحر زمانی اهری صفحات 1131-1136

    افراد مبتلا به بیماری دیابت بیشتر در معرض خطر کووید-19 هستند؛ به گونه ای که نرخ مرگ و میر از کووید-19 در بیماران دیابتی 2/9 درصد در مقابل 4/1 درصد در افراد سالم است. خود مراقبتی در این ایشان بخصوص در بیماری کووید-19 باید در زندگی این بیماران جاری باشد، خودمراقبتی در واقع سریعترین و ارزانترین روش برای پیشگیری از کووید-19 در این افراد است که می تواند در 2 بعد خود مراقبتی عمومی و خود مراقبتی اختصاصی مورد توجه قرار گیرد. افراد دبابتی باید در مقابل سلامتی خود و جامعه احساس مسئولیت کنند و این احساس مسئولیت با خود  مراقبتی عمومی و اختصاصی محقق خواهد شد.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، دیابت، کووید-19
  • سوگل شمس، شعبان حیدری*، محمدکاظم فخری صفحات 1137-1149
    مقدمه و هدف

    دیابت شایع ترین بیماری مزمن متابولیک است که نقش مهمی در افت سلامت و کیفیت زندگی دارد و مبتلایان به آن اضطراب بالا و رفتارهای خودمراقبتی پایینی دارند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی بر اضطراب و رفتارهای خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت نوع دو انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مبتلایان به دیابت نوع دو ساکن در مناطق یک تا سه شهر تهران و عضو انجمن دیابت تهران در سال 1399 بودند. پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه، تعداد 75 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در سه گروه (هر گروه 25 نفر) جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایش به تفکیک با روش های آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی برای 10 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای دو جلسه) آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با سیاهه اضطراب و مقیاس تجدیدنظرشده رفتارهای خودمراقبتی دیابت جمع آوری و با روش های خی دو، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش معنادار اضطراب و افزایش معنادار رفتارهای خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت نوع شدند (001/0>P)، اما بین دو روش آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی در کاهش اضطراب و افزایش رفتارهای خودمراقبتی در آنان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت مبتلایان به دیابت نوع دو به ویژه کاهش اضطراب و افزایش رفتارهای خودمراقبتی می توان از روش های آموزش ذهن آگاهی و بهزیستی روانشناختی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، آموزش بهزیستی روانشناختی، اضطراب، رفتارهای خودمراقبتی، دیابت نوع دو
  • مانیا کاوه، کامبیز سادگی*، ملیحه قرایی نجف آبادی صفحات 1150-1159
    مقدمه و هدف

    بیماران با سابقه ابتلا به دیابت بارداری، استعداد بیشتری برای ابتلا مجدد به این بیماری در بارداریھای بعدی دارند، ھمچنین خطر بالاتری در ابتلا به عدم تحمل گلوکز و نهایتا ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده دارند. ھدف از این مطالعه، تعیین شیوع دیابت و اختلال تحمل گلوکز در بیماران دیابت بارداری در دوران پس از زایمان در ایران بود.

    مواد و روش ها

    با جستجوی اینترنتی در پایگاه های اطلاعاتی داخلی نظیر Irandoc ،Iranmedex ،SID ،Magiran  ، اسکوپوس و نیز موتور جستجوی Google با استفاده از کلمات کلیدی دیابت، دیابت بارداری، بارداری، دیابت تیپ 2، دیابت حاملگی، شیوع واپیدمیولوژی Google ، نسبت به جمع آوری تمام مقالات منتشر شده اقدام شد. داده های مطالعات وارد نرم افزار آماری STATA شد و مورد فراتحلیل قرار گرفت. برای نشان دادن نتایج فراتحلیل از plot Forest استفاده گردید.

    یافته ها

    تعداد 6497 نمونه از مجموع 6 مطالعه در مطالعه ی حاضر بررسی شدند که در بازه سنی 18 تا 45 سال بودند. فراتحلیل شیوع دیابت پس از بارداری در6497 بیمار با سابقه دیابت بارداری 9.4٪ با فاصله اطمینان 95 درصد از 0/9 تا 0/10 بود.

    نتیجه گیری

    اختلال متابولیسم گلوکز در دوران پس از زایمان در زنان مبتلا به دیابت بارداری اختلال شایعی باشد. بنابراین در وهله نخست غربالگری و شناسایی موارد دیابت بارداری و درمان آنها در دوران بارداری، جهت پیشگیری از عوارض جنینی و سپس پیگیری این مادران در دوران پس از زایمان، جهت شناسایی دیابت و اختلال تحمل گلوکز و پیشگیری و درمان این اختلالات میتواند حایز اهمیت باشد

    کلیدواژگان: دیابت، دیابت بارداری، بارداری، دیابت دیابت پس از بارداری، اپیدمیولوژی
  • مرجان عبدی اردکانی، عبدالعلی بنایی فر*، سجاد ارشدی، حسین عابدنطنزی صفحات 1160-1174
    مقدمه و هدف

    دیابت نوع 2 با ایجاد تغییرات ساختمانی و عملکردی در کبد موجب سطوح بالای سرمی آنزیم های آمینوترانسفراز می شود. هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر تمرین هوازی تناوبی و مصرف عسل آویشن بر آنزیم های کبدی موش های صحرایی دیابتی نوع2 بود.

     مواد و روش ها

    در این پژوهش، 36 سر موش نر ویستار پس از 20 هفته تغذیه با رژیم غذایی پرچرب و سپس تزریق استرپتوزتوسین به میزان 25 میلی گرم/کیلوگرم برای القا دیابت نوع 2 ، به چهار گروه دیابتی با کبد چرب: کنترل، تمرین تناوبی، عسل آویشن و تمرین همراه با عسل تقسیم شدند. هشت هفته تمرین تناوبی، پنج جلسه در هفته برای گروه های تمرینی انجام و عسل آویشن روزانه با دز 3 گرم/کیلوگرم رقیق شده در آب مقطر به روش گاواژ به موش های گروه مداخله تغذیه ای خورانده شد. در پایان موش ها قربانی و خون گیری از قلب انجام شد و پس اندازه گیری میزان آنزیم های کبدی سرم، یافته ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دو عاملی وآزمون تعقیبی بنفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

     یافته ها

    یافته ها نشان داد که آنزیم های AST و ALT در گروه تمرین تناوبی همراه با عسل آویشن نسبت به گروه های کنترل و تمرین و عسل، کاهش معنی دار و آنزیم ALP  در گروه تمرین تناوبی همراه با عسل آویشن نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار و نسبت به گروه های تمرین و عسل نیز کاهش داشت اما از نظر آماری معنی دار نبود. 

     نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین تناوبی و مصرف عسل آویشن هر دو به تنهایی و به صورت تعاملی با تاثیر بیشتر، بتوانند به بهبود عملکرد کبد و کاهش آنزیم های کبدی در موش های صحرایی دیابتی کمک کنند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آنزیم های کبدی، تمرین تناوبی، عسل آویشن
  • شیما شیخ، سعید ملیحی الذاکرینی*، فاطمه محمدی شیرمحله، فاطمه زم، احمد باصری صفحات 1175-1187
    مقدمه و هدف

    دیابت یکی از بیماریهای متابولیک مزمن چند عاملی است که علاوه بر تاثیر بر وضعیت بالینی فرد هزینه های بسیاری را به جوامع مختلف در کل دنیا و همچنین در ایران وارد می نماید. این مطالعه با هدف بررسی اثر دوروش رفتار درمانی دیالکتیکی و روان درمانی فراشناختی بر افسردگی و قندخون ناشتای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و کارآزمایی بالینی شاهدار از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود.نمونه مورد مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس از میان بیماران مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت مشهد انجام شد که به سه گروه بیست نفره بصورت تصادفی در دوگروه آزمایشی و گروه کنترل قرارگرفتند. داده های مربوطه پس از گردآوری با نرم افزار 21 SPSSبه روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید اختلاف معنی داری بین میانگین گروه های مداخله و کنترل وجود داشت (0/05>p). بعبارتی دو روش رفتار درمانی دیالکتیکی و روان درمانی فراشناختی باعث کاهش معنی دار افسردگی و قندخون ناشتای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بنظر می رسد دو روش رفتار درمانی دیالکتیکی و روان درمانی فراشناختی می توانند به عنوان یک مداخله روان شناختی موثر برای کاهش افسردگی بیماران مورد استفاده قرار گیرند، که این امر نیازمند مطالعات بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، نگرانی سلامتی، سرسختی روانشناختی، فراهیجان مثبت، بیماران دیابتی
  • رسول اروجی*، منوچهرخان نخجوانی، علی حسن شعبان خمسه صفحات 1188-1199
    مقدمه و هدف

    دیابت یکی از بیماری های مزمن شایع در دنیا می باشد که سالانه بیش از 100 میلیون نفر را در جهان مبتلا می کند. تخمین زده شده که میزان ابتلا به دیابت در جهان از 463 میلیون نفر در سال 2019 به 578 میلیون نفر تا سال 2030 برسد. با کنترل فاکتورهای خطر در این بیماران می توان از بروز عوارض حاد و مزمن آن پیشگیری نمود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر همزمان عصاره پوست درخت کاج دریایی فرانسوی با نام تجاری "الیگوپین" در کنترل LDL و HDL بعنوان فاکتورهای خطر بیماریهای قلبی و عروقی در گروه زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه اخیر به شکل کارآزمایی بالینی با نمونه گیری انتخابی دوسویه کور (بیمار - درمانگر) و به روش مصرف مقایسه ای مکمل و دارونما اجرا گردید. نمونه های آماری پژوهش شامل 30 نفر زن مبتلا به دیابت نوع دو بوده که در طول شش هفته پژوهش، تحت نظر پزشک معالج علاوه بر درمان طبی، اقدام به مصرف همزمان مکمل یا دارونما در دو گروه 15 نفره را داشتند. نمونه گیری آزمایشگاهی قبل و پس از مداخله انجام پذیرفت. به منظور کنترل نرمال بودن توزیع داده ها، از آزمون " کلموگروف اسمیرنوف "  استفاده شد و سپس داده های جمع آوری شده  توسط آزمون آماری t زوجی در سطح 0.05>P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج در گروه مصرف کننده مکمل الیگوپین در مقایسه با گروه دارونما، کاهش معنی دار میزان LDL (P=0/011) را نشان داده است. همچنین میزان HDL (P=0/651) تفاوت معنی داری را در گروه مکمل در مقایسه با دارونما نداشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر بیانگر آن است که  مصرف همزمان روزانه 100 میلی گرم مکمل الیگوپین به مدت شش هفته بعنوان درمان تکمیلی، بر LDL  موثر بوده، اما بر میزان HDL تاثیر معناداری را نشان نداد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، الیگوپین، LDL، HDL
|
  • Mohammad Reza Firouzkouhi, Abdolghani Abdollahi Mohammad* Pages 1128-1130
  • Moradali Zareipour, Ehsan Movahed, Mohammad Saeed Jadgal*, Sahar Zamaniahari Pages 1131-1136

    People with diabetes are at higher risk of COVID-19 since the mortality rate of COVID-19 in diabetic patients is reported to be 9.2%, while this rate in healthy individuals is 1.4%. Therefore, self-care against COVID-19 should be an inevitable part of the daily lives of diabetic patients as it is the fastest and cheapest way to protect them from Covid-19. Self-care against COVID-19 in diabetic patients has two aspects, namely general self-care and specific self-care. People with diabetes should feel responsible for the health of themselves and their community, and this sense of responsibility is fulfilled through general and specific self-care. Therefore, diabetics should consider self-care as an important part of their daily activities to control and prevent complications and mortality due to COVID-19.

    Keywords: Self-care, Diabetes, COVID-19
  • Sogol Shams, Shaban Heydari*, Mohammadkazem Fakhri Pages 1137-1149
    Introduction

    Diabetes is the most common chronic metabolic disease, which plays an important role in reducing health and quality of life. Accordingly, diabetic patients suffer from high anxiety levels and low self-care behaviors. The present study aimed to compare the effectiveness of mindfulness and psychological well-being education on anxiety and self-care behaviors in patients with type II diabetes.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study was conducted using pretest-posttest design and a control group. The statistical population included all patients with type II diabetes who were the members of Tehran Diabetes Association living in districts 1-3 in Tehran, Iran. After reviewing the inclusion criteria, 75 people were selected using the purposive sampling method and randomly assigned into three groups of 25 people per group. The experimental groups (n=2) participated separately in 10 mindfulness and psychological well-being training sessions for 90 minutes (two sessions per week). On the other hand, the control group was placed on the waiting list for education. The data were collected using an anxiety inventory and revised diabetes self-care behaviors scale. Subsequently, they were analyzed in SPSS software (version 19) through the chi-square test, multivariate analysis of covariance, and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results showed that mindfulness and psychological well-being intervention significantly decreased anxiety and significantly increased self-care behaviors in patients with type 2 diabetes, compared to the control group (P0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, mindfulness and psychological well-being education methods can be utilized to improve the health-related characteristics of the patients with type II diabetes, decrease anxiety, and increase self-care behaviors.

    Keywords: Anxiety, Mindfulness Education, Psychological Well-being Education, Self-care Behaviors, Type II Diabetes
  • Mania Kaveh, Kambiz Sadegi*, Malihe Gharaee Najafabadi Pages 1150-1159
    Introduction

    Patients with a history of gestational diabetes have a greater susceptibility to recurrence in subsequent pregnancies, as well as a higher risk of developing glucose intolerance and, of course, type 2 diabetes in the future. The present study aimed to determine the prevalence of diabetes and glucose intolerance disorder in patients with gestational diabetes in the postpartum period in Iran.

    Materials and Methods

    The he following databases were searched for all the published articles: Irandoc, Iranmedex, SID, Magiran, Scopus, as well as Google search engine using the keywords of diabetes, gestational diabetes, pregnancy, type II diabetes, pregnancy diabetes, multiple sclerosis, and epidemiology. The study data was entered the STATA statistical software and was analyzed. The forest plot was used to demonstrate the results of the meta-analysis.

    Results

    A number of 6497 participants within the age range 18-45 years from 6 studies were assessed in the current study.  According to the results of the meta-analysis, the prevalence rate of postpartum diabetes in 6497 patients with a history of gestational diabetes (9.4%) and a confidence interval of 95% was obtained at 9.0 -10.0.

    Conclusion

    Postpartum Glucose Metabolism Disorders are common in women with gestational diabetes. Therefore, the cases of gestational diabetes should be initially screened, identified, and treated during pregnancy to prevent fetal complications. Thereafter, these mothers need to be followed up in the postpartum period to identify diabetes and glucose intolerance and prevent and treat these disorders.

    Keywords: Diabetes, Gestational diabetes, Pregnancy, Diabetes after pregnancy, Epidemiology
  • Marjan Abdi Ardekani, Abdolali Banaeifar*, Sajad Arshadi, Hossein Abed Natanzi Pages 1160-1174
    Introduction

    Diabetes type II causes structural and functional changes in the liver resulting in high concentrations of aminotransferases. The purpose of this study was to examine the effects of high-intensity interval training (HIIT) and Thyme honey on the liver enzymes of diabetic type II rats.

    Materials and Methods

    A total of 36 male Wistar rats were treated with a high-fat diet for 20 weeks and then injected with a 25 mg/kg dose of streptozotocin to induce diabetes type II. These rats with fatty liver were then divided into four groups of control, HIIT, Thyme honey, and HIIT with Thyme honey. Eight weeks, with five sessions every week, of HIIT were designed for the training groups. A Thyme honey daily dosage of 3 g/kg was given to the nutritional interventional groups using oral gavage. Finally, the rats were subjected to anesthesia at the end of the 8th weeks, and the blood samples were taken from the heart. After the measurement of the levels of serum liver enzymes, the obtained findings were analyzed using the two-way analysis of variance and Bonferroni post hoc test. A p-value of less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The obtained results of the current study showed that aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase in the HIIT with Thyme honey group significantly decreased, compared to those reported for the control, HIIT, and Thyme honey groups. In addition, alkaline phosphatase in the HIIT with Thyme honey group significantly reduced, compared to that of the control group; however, this decrease in comparison to those reported for the HIIT and Thyme honey groups was not significant (P˂0.05).

    Conclusion

    It seems that HIIT and consumption of Thyme honey, both alone and interactively with greater effectiveness, can help reduce the liver enzymes in diabetic rats.

    Keywords: Diabetes Type II, Liver Enzymes, High Intensity Interval Training, Thyme Honey
  • Shima Sheikh, Saied Malihi Alzackerini*, Fatemeh Mohammadi Shirmahaleh, Fatemeh Zam, Ahmad Baseri Pages 1175-1187
    Introduction

    Diabetes is one of the chronic multifactorial metabolic diseases that in addition to affecting the clinical condition of the individual, imposes a considerable cost on different countries around the world, including Iran. In this regard, the present study aimed to investigate the effect of dialectical behavior therapy and metacognitive psychotherapy on depression and fasting blood sugar in patients with type II diabetes.

    Materials and Methods

    The present applied clinical trial was conducted based on a pre-test post-test design with a control group. It should also be mentioned that the subjects of this study were followed up for three months. The participants were selected from the patients referring to Mashhad Diabetes Research Center, Mashhad, Iran. For the purposes of the study, the subjects were randomly divided into two experimental groups (n=40) and one control group (n=20). The collected data were analyzed and examined in SPSS software (version 21) using statistical tests.

    Results

    Based on the findings, there was a significant difference between the mean value of intervention and control groups (P<0.05). In other words, dialectical behavior therapy and metacognitive psychotherapy significantly reduced depression and fasting blood sugar in patients with type II diabetes.

    Conclusion

    According to the results, it seems that dialectical behavior therapy and metacognitive psychotherapy can be used as effective psychological interventions to reduce depression in patients. However, it should be noted that further investigation is required in this regard.

    Keywords: Diabetes, Dialectic behavioral therapies, Metacognitive therapy
  • Rasool Orouji*, Manoochehr Khan Nakhjavani, Ali Hassan Shaban Khamseh Pages 1188-1199
    Introduction

    Diabetes is one of the most common chronic diseases in the world, affecting more than 100 million people worldwide annually. It has been estimated that the rate of diabetes incidence will increase from 463 million in 2019 to 578 million by 2030. The development of acute and chronic complications can be prevented by controlling risk factors in these patients. This study was conducted to evaluate the concomitant effect of French maritime pine bark extract (under the brand name of chr('39')Oligopinchr('39')) on the control of low-density lipoprotein (LDL) and high-density lipoprotein (HDL) as risk factors for cardiovascular disease in females with type II diabetes.

    Materials and Methods

    This randomized, double-blind clinical trial was performed on 30 females with type II diabetes using a placebo for comparative purposes. The participants were divided into two groups (n=15 each), and received concomitant supplement or placebo, in addition to medical treatment, under the supervision of their physician for 6 weeks. Laboratory sampling was performed at the baseline and after the intervention. The normality of data distribution was determined by the Kolmogorov-Smirnov test. The collected data were analyzed using a paired t-test (P <0.05).

    Results

    . The results of this study showed a significant decrease in LDL in the Oligopin supplement group (P =0.011), compared with the placebo group. Moreover, the level of HDL was not significantly different in the supplement group (P=0.651).

    Conclusion

    Based on the results, the daily concomitant consumption of 100 mg of Oligopin supplement for 6 weeks as adjunctive therapy was effective on LDL; however, no significant effect was observed on HDL in this regard.

    Keywords: Oligopin, LDL, HDL, Type II diabetes